dyslexie-onder-de-knie

 
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Veelgestelde Vragen
Print
 1. Waar en wanneer werd het dyslexia@bay Systeem ontwikkeld?
 2. Wat is het verschil tussen dyslexia@bay en dyslexie onder de knie?
 3. Brengt het volgen van het dyslexia@bay programma ook medicijnen, trainingapparatuur of blijvende uitgaven met zich mee?
 4. Is het dyslexia@bay systeem verkrijgbaar in the Verenigde Staten of in andere landen die niet op de lijst van trainers staan?
 5. Wat betekent dyslexia@bay?
 6. Wat betekent dyslexie-onder-de-knie?
 7. Wat is het idee achter het dyslexie-onder-de-knie logo?
 8. Wat is het idee achter het dyslexia@bay logo?

1.  Waar en wanneer werd het dyslexia@bay Systeem ontwikkeld?

Het systeem is ontwikkeld door Martin Murphy. Martin gaf 23 jaar lang les in Dublin, Ierland, en hij werkt al jarenlang met kinderen met dyslexie. Martin merkte dat de traditionele lesgeefmethoden niet veel baat hadden bij leerlingen met dyslexie, die duidelijk wel intelligent waren. Door in aanmerking te nemen dat afzonderlijke delen van de hersenen in onderlinge samenwerking gebruikt worden voor verschillende leermethoden, ontwierp hij een gedegen onderzoek om de verschillende leerprofielen van leerlingen (ook die met dyslexie) te identificeren. Door de verschillen en de overeenkomsten te identificeren, en daardoor de locaties die de hersenen gebruiken, is het dyslexia@bay systeem geleidelijk ontstaan. Het systeem wordt constant verbeterd door de feedback van leerkrachten, ouders en leerlingen te gebruiken.

2.   Wat is het verschil tussen dyslexia@bay and dyslexie-onder-de-knie?

Er is geen verschil. Het programma en de methode zijn precies hetzelfde. Alleen heet de methode dyslexia@bay in Engelstalige landen en wordt de training aan kinderen in het Engels gegeven. In Nederland, Belgie en Luxemburg heet de methode ‘dyslexie-onder-de-knie‘ en wordt de training aan kinderen (meestal) in het Nederlands gegeven. (In Nederland kan de training ook in het Engels gegeven worden).

3.  Brengt het volgen van het dyslexia@bay / dyslexie-onder-de-knie Systeem ook medicijnen, trainingsapparatuur of blijvende uitgaven met zich mee?

Het simpele antwoord is ‘Nee’. Gedurende de trainingsdag wordt aan de ouder(s) getoond hoe de mentale (en soms lichamelijke) oefeningen met de leerling gedaan moeten worden. De leesmethode die interlinkt met het programma wordt ook uitgelegd. De ouders krijgen een volledig instructiepakket mee naar huis om thuis gedurende 28 dagen te gebruiken.

4.  Is het dyslexia@bay /dyslexie-onder-de-knie Systeem verkrijgbaar in de Verenigde Staten of in andere landen die niet op de lijst van trainers staan?

We zijn actief op zoek naar geschikte kandidaten voor de trainingsopleiding in alle landen, waaronder ook de VS. De trainingsmaterialen zijn in het Nederlands vertaald en er zijn plannen voor een Duitse vertaling. De lijst van trainers wordt langer naarmate meer geschikte kandidaten zich opgeven voor de trainingsopleiding.

5.  Wat betekent dyslexia at bay?

Om een vijand ‘at bay’ te houden, betekent dat de vijand is getemd/onder controle staat waardoor de situatie niet langer bedreigend is. Op dezelfde manier leren kinderen, door de nieuw aangeleerde strategieën te gebruiken, dat lezen, schrijven en spellen geen bedreiging meer vormen, niet meer eng zijn. Het lezen, spellen en schrijven wordt nu ‘beheerst’

6.  Wat betekent dyslexie-onder-de-knie?

Als je iets onder de knie hebt, dan beheers je de vaardigheid, je kunt het. Je hebt de vaardigheid bedwongen. Dus je kunt met dyslexie omgaan, ermee leven, het is niet meer eng of bedreigend.

7.  Wat is het idee achter het dyslexia@bay logo?

Het is duidelijk dat ‘d’ dyslexie symboliseert, en ‘b’ bay. De ‘@’ (=at) wordt heel veel gebruikt in onze moderne high-tech wereld van emails en websites. Het dyslexia@bay systeem is een deel van deze nieuwe wereld. Met alle respect voor tradities, is ook vooruitgang waardevol, net als nieuw gedrag en nieuwe methodologieën. Het logo symboliseert de nieuwe leerstrategieën die voor leerlingen met dyslexie beschikbaar zijn. De d en de b zijn ook de letters die door leerlingen met dyslexie het meest doorelkaar gehaald worden. 

8.  What is het idee achter het dyslexie-onder-de-knie logo?

‘The only way is up!’ Door kleine stapjes te zetten en wat moeite te doen kun je hogerop komen en dyslexie ‘onder de knie’ krijgen.