dyslexie-onder-de-knie

 
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Korte-termijn geheugen
Simpel uitgelegd hebben mensen twee soorten geheugen:
  • het korte-termijn geheugen

en

  • het lange-termijn geheugen.

Het korte termijngeheugen is er om je dingen een paar seconden tot een paar dagen lang te herinneren. Stel je voor dat je naar een winkel gaat om een broodje ham, een appel, een flesje Spa en je favouriete tijdschrijft te kopen. Hoe onthouden de meeste mensen dit korte lijstje? De meeste mensen doen dit door steeds weer het lijstje in hun hoofd te zeggen.

Een week later is men vergeten wat er in de winkel gekocht is. Een maand later weten de meeste mensen niet meer dat ze naar de winkel zijn geweest. Hoe wissen de hersenen deze informatie? Wat er gebeurt is dat de hersenen deze informatie in het auditieve korte-termijn geheugen opslaan en daar wordt het al gauw vervangen door nieuwe informatie.

Het korte-termijn geheugen is vergelijkbaar met een cassettebandje


Wat gebeurt er wannneer de tape vol is en je wil weer wat opnemen op de tape? Je gaat naar het begin van de tape en taped over de bestaande informatie heen, waardoor de ‘oude’ informatie gewist wordt.

Dit is precies hoe het korte-termijn geheugen werkt – nieuwe informatie komt telkens in de plaats van oudere informatie.